Monday, March 31, 2008

HCl Placement Paper - Anna Univ, October 07

HCL Written Test

The written test consists of 60 questions which are divided into 4 sections .The total duration of the test is 90 minutes.

The section wise distribution of the questions is as follows:

Section #1
This section consisting of 15 questions is based on general computer awareness.
In this section:
A correct answer carries 1 mark
1/4 marks will be deducted for a wrong answer.

Section #2
This section also consists of 15 questions. Questions based on C language are asked.
In this section:
A correct answer carries 1 mark
1/4 marks will be deducted for a wrong answer.


Section#3
A total of 10 questions based on pointers and structures in C are asked in this section. You can also be asked one or two questions on JAVA also.
In this section:
A correct answer carries 2 marks
1 mark will be deducted for a wrong answer.

Section#4
This is the aptitude section consisting of 20 questions. Simple maths questions are asked which are very easy. The logical questions asked are similar to the ones given in the Barron's GRE book.
In this section:
A correct answer carries 2 marks
1/2 mark will be deducted for a wrong answer.




HCL System Software Sample Test Paper -1

Section 1- General Computer Concepts

1. Piggy backing is a technique for
a) Flow control b) Sequence c) Acknowledgement d) retransmition (Ans. (c))

2. In OSI, terminal emulation is done in
(a) sessions layer (b) application layer (c) presentation layer
(d) transport layer (Ans. (b))

3.Bit parity check, when performed on a byte ,can catch
a)odd number of errors b)even number of errors c)any number of errors
d)none of the above (Ans. (a))

4. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
(a) -128 (b) -255 (c) -127 (d) 0 (Ans. (a))

5. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a) 11 (b) 16 (c) 20 (d) 24 (Ans. (c))

6.For a 25 MHz processor, what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
(a) 120 nano secs (b) 120 micro secs (c) 75 nano secs (d) 75 micro secs (Ans. (a))

7. Semaphore is used for
(a) synchronization (b) dead-lock avoidence (c) both a and b (d) none (Ans. (a))

8. Which of the following involves context switch,
(a) system call (b) priviliged instruction c) floating poitnt exception
(d) all the above (e) none of the above (Ans: (a))

9.Virtual address are translated to physical address by
(a) the process (b) operating system (c) MMU (d) All of the above
(e) None of the above (ans. (c))

10.Convert the hexadecimal number 0xFEDB to the octal (ans.77333)

11. OLE is a mechanism
a) in UNIX for network communication b) in INTERNET for communication between nodes
c) for communication between processes in a NT system
d) used as a network layer protocol in NT & Windows systems (ans. (d))

12. An internet IP address of a node
a) has to be unique only for the domain of the node
b) has to be unique in the node’s sub-network
c) has to be unique in the country in which the node is present
d) none of the above (ans. (b))

13. There is an employee table with key fields as employer no.data in every not row are needed for a sample.
Which of the following queries will get required results.
Select A employee no. from employee A , where exists (select (max (emp_no)))from employee B where
A employee no. >= B employee having (count(*) mod n)=0
Select employee no. from employee A, employee B where A. employee no.>=B employ no.group by employee no.having(count(*) mod n)=0 )
c) both a& b d)none of the above (ans. (d))

14. Type duplicates of a row in a table customer with non-unique key field customer no. Can use
a) Delete from customer where customer no. Exists(select distinct customer no. from customer having count)
delete customer a where customer no. in (select cust_no from customer b where a.cust_no=b.cust_no)
and a.rowid>b.rowid
delete customer a where custermor no. in ( select customer no. from customer a, customer b group by
a.cust_no having (count(*)>1) and a.rowid>b.rowid);
d) none of the above (ans. (d))

15.which of the following is a feature of the ANSI C language and not present in Java?
a)forward referencing b)variable length argument lists c)volatile modifier d)none of the above (ans. (b))


Hcl paper held at Anna university on 16 th Oct.

The paper consists of 4 sections.
1.Computer concepts -15 -1 mark -1/4 -ve
2.c programming -20 -1 mark -1/4 -ve
3.Analysing the programs -10 -2marks - 1 -ve
4.aptitude -20 -1 mark -1/4 -ve.



1. How many segment registers are there in the 8086
processor?
a)4 b)6 c)8 d)none Ans:a

2.what is the addressing mode of this instruction
Mov AL,[BX];
a)direct addresing mode
b)register indirect addressing mode
ANS:b Iam not sure of it.

3.What is the type of file system used in the cdrom?
a)VFAT B)

4)About cpu I think but answer is DMA.

5)If we double the clock speed,then?
a)It increases the speed of the processor
b)It increases the speed of the system bus
c)both of the above
D)none

6)Data recovery is done in which layer?
a)physical b)datalink c)network d)transport

7)What is thrashing?
ANS:swapping in and out the pages frequently from
memory.

8)By using 3 nodes how many trees can be formed?
ANS:5

9)They give one tree,and ask the postorder traversal
for that tree?

10)page cannibalation is?

Aptitude

4)Two persons start walking from the same place in
opposite directions.After walking for 4 mts,both of
them take the left and walk for another 3 mts.Then
what is the distance b/w them?
Ans:10 mt.

5)One person start from his home towards college which
is 53 km far away.Another person started from college
towards home after an hour.the speed of first one is
4kmph and the second one is 3 kmph.Then,what is the
distance from home to their meeting point?
AND:21 km.

6)3 machines can complete the work in 4,5, and 6 hours
respectively.due to power failures they did the work
alternatively.Then what is time taken to complete the
work?
ANS:9/20

7)Two persons take the pair of dies and throws them.
If 12 appers first one wins,If two consecutives 7 s
appear then second one wins.What is the probability to
win first one in the game?
a)6/15 b)3/13 c)2/13

8)Two questions on figures .They give five figures
,and change them sequentially,u have to find 6 th one.
They will give 4 choices.





Cprogramming:

1)what is name of the operator in passing variable
no. of arguments to function?
ANS:Ellipsis

2)main()
{
printf("%d%d"size of ("Hcl
technologies"),strlen("HCL Technologies"));
)
a)16 16 b)16 17 c)17 17 d)17 16


3)main()
{
char arr[]={ 'a','b','\n',....}
some more instructions;
}
ANS:77

4)
main()
{
int arr[]={0,1,2,3,4)
int *a={arr, arr+1,arr+2,...}
int **p=a;
p++;

some instructions:
}

ANS:1 1 1

5)They give one Q on 3-d array?

6)one Question on ++ and && operators.

7)one question on logical operators

8)one question on the return value of scanf function

5 comments:

Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonymous said...

Genial post and this post helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.

Anonymous said...

23657.....64580

Placement Papers said...

Thanks a lot for giving HCL placement paper.

Placement Papers

Tarun Kumar said...

you are right... you can also find latest placement papers online.

BBC News | News Front Page | UK Edition